Żegnamy się z Pulą i kierujemy się do nowego pensjonatu w Seget Vranjica w środkowej Dalmacji. Początek podróży z Puli do Opatii odbędziemy tą samą trasą którą jechaliśmy nad Riwierę Opatijską, ale zatrzymamy się w dwóch miejscach. W pobliżu miejscowości
Plomin znajduje się elektrownia opalana węglem kamiennym. Jej ciekawostką jest to, że posiada 340 metrowy komin będący najwyższą konstrukcją w Chorwacji a do tego elektrownia znajduje się nad głęboko wcięta zatoką przypominającą norweski fiord.
Niedaleko Plomin nad wybrzeżem Adriatyku znajduje się platforma widokowa z restauracją. Platforma zawieszona jest wysoko nad lustrem wody, przez co są piękne i dalekie widoki. Od tego miejsca do Rijeki pojedziemy wzdłuż Riwiery Opatijskiej. W Rijece obieramy kierunek płd.-zach. i wjeżdżamy na autostradę, więc podróż już miej ciekawa widokowo poza
Górami Velebit w pobliżu których przejeżdżaliśmy. Cena oleju napędowego „Eurodiesel BS” w 2013 r. wynosiła średnio 9,43 kn.
W pobliżu
Trogiru zjechaliśmy z autostrady i po przejechaniu 455 km dojechaliśmy do
Seget Vranjica. Zakwaterowanie mieliśmy w pensjonacie
Willa Teresa w dwóch pokojach dwuosobowych z balkonem od 8 do 15 czerwca 2013 r. Cena za jeden pokój na 7 dni 140 €.
Po zakwaterowaniu i krótkim odpoczynku zwiedziliśmy miejscowość Seget Vranjica, która znajduje się nad małą zatoczką i jest oddalona od Trogiru zaledwie 5 km.
Przeprowadzka Do Seget Vranjica.